Варна и Рощок отбелязаха половин век от побратимяването си

17:43, 22 авг 16 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Половинвековен юбилей от побратимяването си отбелязаха Варна и Рощок на специална церемония в германския град, на която присъстваха гости от 16 държави. От името на кмета на морската столица Иван Портних приветствие и почетен плакет на кмета на Рощок Роланд Метлинг поднесе зам.-кметът Пейчо Пейчев.

И двете страни изразиха задоволство от работата през изминалите години и обсъдиха възможностите за още по-активни контакти между двата града. По време на разговорите бе уточнено, че предстои посещение на делегация от Рощок, която да се запознае подробно с възможностите за популяризиране на Варна като туристическа дестинация и град с богато културно-историческо наследство. Тези пътувания са част от информационната кампания на германския град за стимулиране на междукултурния обмен и сътрудничество.

Роланд Метлинг пое ангажимент екип от общината да уважи международния форум, който Община Варна организира през октомври в рамките на регатата "Тол Шипс". Догодина се планира организиране и представяне на бизнеса и инвестиционните предимства на Варна в различни райони на Рощок и Хамбург.

По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за тристранно сътрудничество между Варна, Турку и Рощок. Теми от взаимен интерес се оказаха организирането на ветроходни регати и взаимодействието с Международната учебно-ветроходна асоциация, както и възможностите за сдружаване на пристанищата домакини. Представителите на трите града споделиха, че обща тема за тях е преместване на пристанищата и обособяване на зони за отдих в близост до пасажерските терминали. В Рощок и Турку тези процеси са завършили, затова техни експерти могат да споделят добри практики. Отбелязването на 50 г. от побратимяването между Варна и Рощок бе част от събитията по повод Международната ветроходна регата Hanse Sail, уточниха от общинския пресцентър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама