Направиха пореден оглед в Ивански заради нашествието от растителна дървеница

18:08, 22 авг 16 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На пореден оглед в село Ивански днес бяха зам.-кметът Росица Антонова, секретарят на община Шумен Диян Димитров и експерти. Те са се запознали с обстановката в населеното място след предприетите мерки за борба с масираното нашествие на растителни дървеници там. Това съобщи за Topnovini.bg зам.-кметът по социални дейности и здравеопазване д-р Светлана Маркова.

След пръскането срещу насекомите в петък и събота в Ивански положението е било временно овладяно. След това обаче нашествието на досадните буболечки е продължило и ефекта от използвания препарат не е постигнал очаквания резултат. Друга причина за това е нежеланието на хората да третират къщите и дворовете си с препоръчания биоцид.

На извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в петък се реши свободните от култури земеделски площи незабавно да се обработят, да се третират улиците в северната част на Ивански, както и храсталаците около селото. За пръскане на къщите обаче собствениците им сами трябва да закупят препоръчания препарат.

Превантивни мерки за защита са били предприети и в съседните на Ивански села Ветрище и Овчарово.

В петък вече имаше сигнали, че насекомите са се появили и във Ветрище.

Според специалисти в момента е размножителният период на растителната дървеница. След седмица нашествието на буболечките ще спре и те ще изчезнат.

Д-р Светлана Маркова опроверга разпространените слухове, че насекомите се появили от нива с рапица край Ивански, собственост на местен земеделски производител.

Огледът в района показва, че буболечките идват от гората около селото и влажните пълни с храсти зони.

Припомняме, че от РЗИ-Шумен успокоиха, че насекомите не са опасни за хората и земеделската продукция.

Неочакван съюзник в борбата с нашественика може да се окаже и лошото време, защото силен дъжд също ще унищожи растителните дървеници в района на Ивански.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама