Министър Кралев: Започнатите реформи трябва да бъдат проведени, защото спортът ни е в криза

19:56, 22 авг 16 / Спорт 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че последните дни на Олимпийските игри в Рио де Жанейро са били успешни за България, но трите медала не бива да ни успокояват и започнатите реформи трябва да бъдат проведени възможно най-бързо, тъй като спортът ни е в криза.

„Многократно съм заявявал и пак ще кажа, че без значение колко медала сме взели, трябва да си дадем ясна сметка, че българският спорт се намира в криза. За това по най-бързия начин трябва да довършим реформите, които заедно с моя екип стартирахме от година и половина. Предстои приемането на нов закон за спорта, който се надявам да реши голяма част от проблемите. Държавата трябва да продължи да изгражда спортната инфраструктура и да реновира настоящата. Треньорите трябва да се замислят сериозно върху работата си и да продължат да се усъвършенстват, а президентите на федерациите трябва да обърнат много по-голямо внимание на детско-юношеския спорт, за да вървим напред“, заяви Кралев.

Той подчерта, че е министър, който стои близо до състезателите и е отлично запознат със състоянието им, тъй като непрестанно ходи на техните тренировки и подготвителни лагери.

По думите му трябва да се замислим къде сме ние в икономическата карта на света, за да искаме спортистите ни да имат максимални резултати. Относно воденото от него ведомство заявява, че са направили всичко, което трябва.

„Нашата роля е да създадем нормативна уредба, да изградим спортна база и да осигурим средства за подготовка. Законът е готов, базата се реконструира и изгражда ежедневно, пари за подготовка сме осигурили предостатъчно на всички федерации, участващи на Игрите. Едните казват: дават 50 млн. лв., което са много пари, а другите – държавата не се грижи достатъчно за спорта”, заяви спортният министър.

Той обърна внимание и на новия начин, по който се разпределят средствата за федерациите. 

„Федерациите, които спечелиха олимпийските медали получават и най-голям ресурс, защото работят най-добре. В спорта много хора са свикнали на принципа от всеки му според възможностите, на всекиго според потребностите. Комунизмът свърши. Вече всеки трябва да си заслужи парите. Който работи, ще получава повече средства от държавата, за да може тя да обърне внимание и на детско-юношеските школи, на обучението на треньорите и поддръжката на базите“, подчерта министърът.

Красен Кралев си пожелава новият закон за спорта да бъде приет възможно най-бързо, защото е важен за реформата. Нея министърът определя като „тежка и болезнена”, но трябва да се реализира в името на българския спорт, убеден е той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама