Фолклорна фиеста от Европа, Африка и Близкия изток завладя Бургас (снимки)

20:29, 22 авг 16 / Култура 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фолклорни ритми от Европа, Африка и Близкия изток се понесоха тази вечер в Бургас. Те бяха дело на съставите от Босна и Херцеговина, Испания, Косово, Полша, Унгария, Палестина, Судан и България, които дадоха началото на тазгодишния 44-и Международен фолклорен фестивал. Утре към него ще се присъединят и още няколко ансамбъла, сред които и от екзотичната Нигерия.

Традиционното дефиле на участниците започна от площад „Тройката“, мина по централната улици „Александровска“ и стигна до площада „Атанас Сиреков“. По целия път съставите спираха и танцуваха пред погледите на смаяните граждани и гости на Бургас. Начело на колоната беше изключително атрактивната и шумна кукерска група „Каваклии” от квартал „Долно Езерово”.

Официалното откриване на МФФ е по-късно тази вечер в Летния театър, където ще бъде връчена наградата „Нестинарка”. Тазгодишният й носител е ПФА „Добруджа” от град Добрич.

През следващите дни до 26 август включително фестивалната програма включва концерти на следните открити сцени: Културен дом на Нефтохимика; пл. „Атанас Сиреков” (пред Община Бургас); открита сцена „Охлюва”; сцена пред Флората ; сцена в комплекс „Меден рудник” (спортна площадка в Зона Б).

Ще бъде продължена традицията от миналата година една от основните сцени да бъде пред Летния театър. На нея ще се изявяват интересни групи от близки градове, които ще покажат на бургазлии и гостите на града различни обичаи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама