Дани Каназирева: Законът дава ясни правила за защита на паметници на културата

09:31, 24 авг 16 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сградите със статут на паметници на културата могат да бъдат запазени, ако се изпълнява Законът за културното наследство. Това е категоричното мнение на председателя на общинските  съветници от „Съюз за Пловдив“ адв. Дани Каназирева и нейните колеги от групата  по повод на изгорелите тютюневи складове. 

Още от 2009 г.  Каназирева внася  в Общинския съвет  предложения за приемане на работеща Наредба в изпълнение  на влезлия  в сила през същата година Закон за културното наследство.  От този момент досега тя многократно  е  предупреждавала  за  негативните последствия, каквито за голямо съжаление се случват. 

В Закона са разписани ясни правила, които обаче остават само на хартия,  посочва  Каназирева. Собствениците на паметници на културата по закон са длъжни да полагат необходимите грижи за опазването, съхраняването и поддържането им.  В случай на унищожаване на недвижимата културна ценност поради неизпълнение на задълженията им  собствениците са длъжни да я възстановят в същия вид - с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики, като срокът за възстановяване се определя от министъра на културата.

Общината разполага с правомощията да издаде указания за предприемане на незабавни действия по обезопасяване и съхраняване на недвижимия имот  частна собственост, но със статут на паметник на културата. При неспазване на дадените указания Общината има правната възможност да извърши всички необходими действия и да впише в своя полза законна ипотека. В случай, че разходите не бъдат заплатени впоследствие от частния собственик,  Общината може и да придобие недвижимия имот – паметник на културата. 

Проблемът не е в липсата на нормативна уредба, а е в липсата на последователно прилагана политика на загриженост към културното наследство и символите на Пловдив, коментира Каназирева.

Старинните сгради ще  продължават  да падат, ако  не предприемем сериозни мерки,  указани  в Закона за културното наследство, предупреждава за пореден път  Дани Каназирева.  Тя напомня, че десетки ценни  къщи  в Стария град,  в „Капана“,  на ул. „Иван Вазов“, „Опълченска“, „Бетовен“,  „Райко Даскалов“,  „Христо Г. Данов“  са в лошо състояние и застрашават здравето и живота на хората. 

Проблемът  е натрупван с години, във всички мандати на общинската и държавна власт  без изключение.  Съсипаното и  след това  съборено Каблешково училище,  падналите  къщи на ул. „Д-р Стоян Чомаков“ и „П. Р. Славейков“ в Стария град,  нарочно  бутнатият тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8 и опожарените четири склада на ул. „Иван Вазов“  ни дават ясен сигнал, че трябва да започнем да решаваме проблема, а не да го загърбваме,  убедени  са съветниците от „Съюз за Пловдив“.  Те допълват, че в момента се наблюдава изкуствена загриженост за емблематичните ни сгради на политици, които по един или друг начин са участвали в управлението на Пловдив.

Преди четири месеца по повод на разрушения  тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8 адв. Каназирева  внесе отново официално  искане до кмета  на община Пловдив, в което настояваше да й бъде предоставена подробна информация  за състоянието на сградите – паметници на културата и действията на администрацията спрямо неизрядните собственици.

Отговор на тези въпроси не е даден и до днес. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама