Екоинспекцията проверява канализацията на хотелите в Слънчев бряг

12:40, 24 авг 16 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас, БДЧР–Варна, Община Несебър и ВиК ще проверяват шахтите на канализационната система в Слънчев бряг, както и канализацията на хотелите, граничещи с река Хаджийска.

Поводът са подадените сигнали от туристи и концесионери за остър мирис на фекалии, идващ от мястото, където река Хаджийска се влива в морето на плажа в Слънчев бряг.

Излезлите досега резултати от микробиологичния анализ на пробите, взети от Регионалната здравна инспекция, категорично показват, че няма органично замърсяване на морската вода с битово-фекален характер и е спазена нормата за добро качество на водите за къпане.

Резултатите от физико-химичния анализ на взетите водни проби от реката показват влошено състояние за характеризиране на повърхностните води. Водата по целия й обем е заблатена, с тъмен цвят, със специфична миризма на тиня и гнилостни процеси. При извършения оглед на река Хаджийска в посочения участък не се констатира наличие на нерегламентирани включвания и зауствания на отпадъчни води в реката. На Община Несебър е дадено предписание за почистване на речното русло от растителност.

Подобни сигнали не са необичайни за това време на годината. Констатираният спад на нивото на водата, предвид маловодието и бавният отток на реката са причина за ускоряване на гнилостните процеси, а оттам и силната миризма на тиня.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама