Германското правителство прие новия план за гражданска защита

13:06, 24 авг 16 / Свят 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германското правителство прие в сряда новия план за гражданска защита. Предвиденият в стратегията своеобразен призив към германците да се запасяват с достатъчно подходяща храна и необходимо количество вода при атаки и други бедствия, предизвика критики и подигравки, отбелязва АФП.

Последният план за гражданска защита датира от 1995 г., период, белязан от облекчаване на политики за сигурност след края на Студената война, се отбелязва в правителствено изявление.

„20 години по-късно промените са необходими“, се казва още в съобщението. Планът съдържа редица мерки, за да се гарантира функционирането на държавата в условия на криза, както и снабдяването на населението с храна и медицински грижи.

„Атака на територията на Германия, която изисква конвенционална отбрана е малко вероятна“, посочват още авторите на стратегията за гражданска защита от германското министерство на вътрешните работи. Те смятат, че страната трябва да бъде „достатъчно подготвена за реакция при евентуална заплаха“.

Според новоприетия план на населението се препоръчва водните запаси да са в размер на два литра на човек за период от пет дена. Гражданите са известени също така да съхраняват достатъчно храна за десет дни. Стратегията предвижда още стъпки за действие при извънредни ситуации в случай на спиране на водата, тока, както и при химическа, ядрена, биологична или кибернетична атака.

В социалните мрежи се появи хаштагът "Hamsterkauf", буквално преведено „хамстерски покупки“, където хората се шегуват с новата стратегия за гражанска защита.

Очавак се по-късно днес вътрешният министър Томас де Мезиер да представи подробно плана.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама