Архитектите в Пловдив искат укрепване на останалите след пожара фасади от тютюневите складове

13:25, 24 авг 16 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Камарата на архитектите в България регионална колегия Пловдив настоява Община Пловдив и министерството на културата да предприемат спешни действия за аварийното укрепване на останалите след пожара фасади от тютюневите складове.

„Дървените подове и конструктивни елементи са безвъзвратно загубени, но външните монолитни фасадни стени са с минимални увреждания и укрепването им към настоящия момент ще ги обезопаси, съхрани и даде възможност за тяхното реставриране и вписване в бъдещите архитектурни решения при възстановяване на пострадалите сгради“, се казва в становището на пловдивските архитекти.

Те настояват за спешни законови проекти. „Очевидно Законът за културното наследство в настоящия си вид не защитава в достатъчна степен паметниците на недвижимо културно наследство. Затова категорично настояваме да се създадат законови условия за подпомагане на собствениците на сгради паметници на културата от страна на община и държава. Това би могло да стане чрез данъчни облекчения, чрез поемане на разходите по подръжка на фасадите от общински или държавен бюджет, чрез обезпечаване на средства за изграждане и поддръжка на техническата инфраструктура, чрез създаване на целеви фондове и т.н.“, заявяват специалистите.

Те искат още да има законови правила, с които да могат да се конфискуват имоти- недвижими културни ценности в полза на общината или държавата, когато техните собствениците не полагат нужните грижи или ги похабяват чрез начина, по който ги ползват и  действията при доказано умишлено унищожаване на културна ценност да се криминализират.

Съветът на КАБ Пловдив е взел решение, да не спира работата по архитектурния конкурс след събитията по опожаряване на тютюневите складове, а напротив да разшири конкурсното задание с концепция за бъдещото развитие на тази територия при новите условия, която да положи началото на интензивен процес от събития и културни мероприятия за навременното опазването на Тютюневия град.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама