Камарата на архитектите настоява за спешни законодателни промени

14:35, 24 авг 16 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Камарата на архитектите се обяви за спешни законодателни промени, с които да се криминализира безстопанственото отношение към паметници на културата и да се даде възможност за одържавяването им при посегателства. Това стана ясно на пресконференция дадена от български архитекти. 

По тяхна идея е създаден графичен символ, който да се постави на всеки паметник на културата в България. Така всеки преминаващ ще знае, че това е културно наследство, а при проявен интерес ще има посочен линк на специалния знак, водещ към подробна информация за дадения културен паметник.

"Ние настояваме за бързи законодателни промени в Закона за културното наследство, където безстопанственото отношение на собствениците към сгради-паметници на културата да се криминализира и второ, когато има посегателство като разрушаване или умишлен палеж, държавата да конфискува имотите, както е в цивилизовани държави като Италия", заявяват от камарата.  

Напълно безвъзмездно архитектите са готови да действат не само на думи със знанията си, за да променят нещата. Подкрепени са и от Камарата на инженерите. Единственото, което искат е да бъдат допуснати в община Пловдив, за да участват в плана и стратегиите за "Тютюневия град". 

"Ние предлагаме да се укрепят, за да се съхранят останалите частици памет в Пловдив и след това да се намерят градоустройствени решения за запазването на тютюневите складове", добавят архитектите след пожара на тютюневите складове.

Признават, че разбират колко "апетитна хапка" са тютюневите складове поради разположението си в идеалния център на Пловдив и че тяхната реновация ще е много по-скъпа, отколкото построяването на една нова сграда. 

Но архитектите не приемат сегашната идея да се изгради "един макет без историческа памет", само за да е чисто и неиздаващо случилото се, през 2019 година, когато Пловдив ще е европейска столица на културата. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама