Заявленията във Фонда за лечение на деца вече ще се разглеждат в рамките на месец

14:59, 24 авг 16 / Политика 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фондът за лечение на деца вече има нови правила за очетност, бързина и яснота на процедурите за финансиране. Те са приети на днешното заседание на Министерския съвет. Промените дават възможност за гарантиране на достъпа на децата до навремненна диагностика и лечение в страната и в чужбина, обясни здравният министър Петър Москов.

„Всеки един от сроковете и процедурите - от входирането на искане за финансиране от Фонда за лечение на деца до окончателното решение за финансирането на такова лечение, е съкратен и е с ясна последователност и с ясен график“, каза той.

Цялата процедура до решението на Фонда за одобрение или отказ за лечение трябва да бъде извървяна в рамките на един месец от постъпването на заявлението, обясни здравният министър. По неговите думи Фондът и в момента разглежда преписки, постъпили през месеците ноември и декември миналата година.

Фондът ще може да заплаща до три контролни прегледа след проведени изследвания или трансплантация, както и да осигурява транспорт и престой за всяко дете и за един негов придружител по време на лечението в чужбина. Дава се възможност да се финанисра и лекарствена терапия с медикаменти, които не могат да бъдат осигурени по някаква причина по линия на Националната здравноосигурителна каса или по линия на други фондове към здравното министерство.

„Всяка една от дейностите, които Фондът и до този момент е бил в правото си да финансира, остава като такава възможност“, каза Москов.

За първи път се регламентира статутът на резервни членове на обществния съвет, които да заместват редовните членове, когато те нямат възможност да участват в заседание. Числеността на администрацията ще се запази. Но директорът на Фонда ще трябва да бъде магистър по медицина. До края на годината ще се увеличи и щатната численост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама