И ПП „Зелените“ искат укрепване на тютюневите складове, виновен бил и Иван Тотев

15:45, 24 авг 16 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Политическа партия „Зелените“ настояват да се предприемат спешни мерки за аварийно укрепване и възстановяване на фасадите на Тютюневите складове. Според тях са  крайно належащи са и промени в Закона за културното наследство, чрез които да се създаде работещ механизъм за инвестиране на публични средства в паметници на културата, представляващи частна собственост. Недопустимо е общините да продължават да бъдат безмълвни наблюдатели и съучастници в разрушаването на културната ни идентичност.

„Преди почти половин година скандалната фирма „Одрин 8” ЕООД  се опита да разруши Тютюневия склад „Ориента” и само намесата на пловдивската общественост спаси уникалната сграда от пълно унищожение. Месеци по-късно прокуратурата констатира това, за което Зелените предупреждавахме от самото начало: главният архитект на Пловдив бе обвинен за корупционни практики, свързани с издаване на незаконни строителни разрешения, промяна на подробни устройствени планове и подправяне на съгласувателни документи“, се казва в становището на партията.

„Въпреки огромното гражданско недоволство и фрапиращите нарушения Румен Русев дори не бе отстранен от поста си по време на разследването. Все още не е изготвен и одобрен проект за възстановяването на културната ценност, забавено е и аварийното укрепване на сградата, което трябва да се предприеме от общината след отказа на собствениците.

Докато Пловдив гори, кметът Иван Тотев продължава да бяга от въпросите на гражданите, а прокуратурата търси лесна изкупителна жертва в лицето на бездомен мъж, живял десетилетия в сградата. Зелените сме отвратени от безхаберието и наглостта на Община Пловдив, която в продължение на години отказва да прилага правилата на Закона за културното наследство, позволяващи спасяването на архитектурния ансамбъл, но в същото време се повтаря как до 2019 г. Тютюневото градче ще се превърне в следващата арт зона на града“, твърдят от ПП „Зелените“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама