Държавата ще ни продава лекарства, които нямат заместител на пазара

16:22, 24 авг 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата ще може да се намесва в търговята с лекарства, които са без аналог и липсват на пазара, чрез собствено търговско дружество. Това ще бъде регламентирано с проемни в закона за лекарствата, стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов след редовното заседание на Министерския съвет.

Прмените ще бъдат предложени за обществено обсъждане следващата седмица. През месец септември законът влиза за обсъждане в парламента.

Според Москов изчезването от лекарствената мрежа на медикаменти, които нямат заместител, е проблем, който е съврзан с търговската политика на производителите в зависимост дали им излиза сметката да продават това лекарство или да го заменят с по-скъпо.

„Няма никаква причина държавата да няма възмжност в лицето на собствено търговско дружество да осигурява лекарство без аналог, когато търговецът не вижда достатъчна полза от това“, отбеляза той.

Москов обясни, че част от процеса е и подписване на споразумение с Румъния за съвместни договаряния на медикаменти.

„До този момент не сме допуснали лекарство без аналог да не е на разположение на българските граждани“, подчерта здравният министър.

Москов коментира и темата за лекуването на онкоболните. По неговите думи за първите шест месеца на 2016 г. пациентите с онкологично заболяване са с над 5% по-малко спрямо същия период през 2015 г. Реазходите за лечението им обаче са се увеличили с 25,7%, без да има нови терапии, които да повишат цената.

Според него трябва да бъде обществено изискване Здравната каса да провери защо при намаляваща бройка пациенти и при същите протоколи на лечение има увеличаване на стойността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама