Похарчили сме 76 млн. лв. за подготовката на олимпийците ни в Рио

18:02, 24 авг 16 / Спорт 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 76 млн. лв. публични средства са били похарчени за олимпийска подготовка в периода 2013 - 2016 г. Това съобщи спортният министър Красен Кралев в ефира на бТВ. Нашите спортисти завоюваха три отличия на игрите в Рио де Жанейро – един сребърен и два бронзови.

Сребърото бе завоюван от Мирела Демирева в скока на височина. На трето място завърши ансамбълът ни по художествена гимнастика, както и младата ни състезателка по борба Елица Янкова. Тя спечели бронза в категория до 48 кг.

От тези 76 млн. лв. 50 са предоставени на 14-те спорта, които имаха представители на олимпийските игри в Рио де Жанейро, а останалите 26 милиона - за олимпийски спортове, в които България не успя да спечели квоти.

В четиригодишния олимпийски цикъл спортовете с представители в Рио са донесели 191 медала, от които 145 от европейски първенства, 46 от световни първенства, както и трите олимпийски на Мирела Демирева, Елица Янкова и ансамбъла по художествена гимнастика.

Олимпийските спортове, в които нямаше българско участие в Рио, са донесели 33 отличия - 29 от европейски и четири от световни шампионати.

Конкретно за олимпийска подготовка през 2016 г., 51-те спортистите с квоти за първите игри в Южна Америка са били финансирани с 3.8 милиона лева.

"Коментира се само един аспект, но нека погледнем държави като Финландия, Естония, Португалия и Австрия, които взеха по-малко медали от нас", каза Кралев.

Той даде пример с публикация на турския вестник "Хюриет", според който Турция, спечелила осем медала в Рио де Жанейро, е дала за всеки от тях близо 258 млн. турски лири (151 млн. лв.).

"Ние спечелихме три медала, а изпуснахме още четири - на Антоанета Бонева, Ивайло Иванов, Николай Байряков и Владимир Дубов. Реално те имаха възможност да спечелят медал, който изпуснаха в последния момент, и проблемът не е свързан с техните качества, тяхната подготовка или в тактиката им", каза още Кралев.

Сребърната медалистка в скока на височина Мирела Демирева ще получи премия от 200 хиляди лева, а за нейния треньор са предвидени 160 хиляди лева.

Бронзовата медалистка в свободната борба Елица Янкова ще бъде финансирана със 150 хиляди лева, а нейният треньор - със 120 хиляди лева. Момичетата от ансамбъла ще си разделят общо 675 хиляди лева, а треньорският им щаб - 236 250 лева.

Премии има още за петите места на Владимир Дубов и Николай Байряков, за седмите на Елис Гури, Ивайло Иванов и Невяна Владинова, както за осмите на Борислав Новачков, Михаил Ганев, Ивет Лалова и Антоанета Бонева. За пето място се дават 30 хиляди лева, за седмо - 15 хиляди, а за осмо - 10 хиляди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама