Започва финалния етап на процеса по импийчмънт срещу Дилма Русеф

07:27, 25 авг 16 / Свят 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Бразилия започва финалният етап на процеса по импийчмънт на временно отстранения от длъжност президент на Бразилия Дилма Русеф.

Процедурата по отстраняване от власт на политическата фигура от български произход започна през май.

Русеф е обвинена в укриване на информация за бюджетния дефицит на Бразилия, чрез фискални манипулации като забавяне на плащания по кредитите към публични банки и вземане на допълнителни заеми без одобрението на Конгреса.

Бразилският държавен глава беше временно отстранена от поста си за до 180 дни на 12 май, а вицепрезидентът Мишел Темер я замества.

В периода 25-26 август ще започне първата част от процеса по импийчмънт. Тогава двама души, призовани от прокурори ще свидетелстват. Това са Жулио Марсело де Оливейра – длъжностно лице от службата за федерална отчетност, който пръв отправи обвинения срещу Русеф, и Антонио Карлос Коща Д‘Авила – главен счетоводител в същото ведомство.

На 29 август Дилма Русеф ще има право да се защити сама, за което са и отредени 20 минути. След това тя ще трябва да отговаря на въпроси от президента на Висшия съд, сенатори, адвокати на обвинението и защитата.

На 30 август всеки сенатор ще има 10 минути да говори във връзка с процеса. Гласуването ще бъде или на 30 или на 31 август.

За да бъде отстранена за постоянно от длъжността си, срещу Дилма Русеф трябва да гласуват 54 от общо 81 сенатори. Това ще означава, че вицепрезидентът Темер ще остане президент на Бразилия до края на 2018 година, а Русеф няма да може да се кандидатира за държавни постове за 8 години.

По време на реч в бразилската столица на 16 август Дилма Русеф определи процеса срещу като преврат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама