ООН подозира режима на Башар Асад и „Ислямска държава“ в употребата на химическо оръжие

12:35, 25 авг 16 / Свят 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разследване на Съвета за сигурност на ООН и Организацията за забрана на химическото оръжие уличи режима на сирийския президент Башар Асад и терористичната групировка „Ислямска държава“ за използването на химически оръжия. Според анализа на Организацията сирийската армия е отговорна за две химически атаки в Сирия през 2014 и 2015 г.

„Използването на химически оръжия от сирийските власти е мерзост, която подчертава роляната на режима в Дамаск и продължаващото влошаване на ситуацията в Сирия“, заяви днес френския външен министър Жан-Марк Еро и добави, че това изисква отговор на нивото на строгост. „Като последствие Съветът за сигурност на ООН трябва да поеме своите отговорности. Франция вече работи по въпроса със своите партньори“, посочи още Еро.

Разследването се е съсредоточило върху девет атаки в седем района, извършени в продължение на година.

Две са дело на правителствените сили, а едно – на джихадистите.

Според разследването сирийските правителствени сили са пуснали от хеликоптери хлор, а „Ислямска държава” са използвали иприт.

Въпросът дали да бъдат наложени санкции на двете страни ще изправи едни срещу други Русия и Китай и САЩ, Великобритания и Франция, които от своя страна подкрепят сирийската опозиция.

Над петдесет членове на Съвета за сигурност ще обсъдят доклада идната седмица, който ще бъде публикуван идната седмица, обяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама