Пловдивските археолози попадат на ценни находки в Голямата базилика

12:49, 25 авг 16 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През последния месец археолозите влязоха в дълбочина в някои от помещенията на Голямата базилика, проучвани частично през 80-те години на миналия век, съобщи ръководителят на екипа Жени Танкова. Тези помещения са от по-ранен период и са преизползвани, когато е оформено пространството на запад от централната част - наоса, но принадлежат към комплекса и също са били с мазаечни подове.

"Засега не искам да коментирам функцията на тези помещения, но вече имаме няколко работни хипотези", каза Танкова.

Археолозите вече почти са разкрили атриума на базиликата, който е бил с богато оформление. Сред находките са колони, два вида капители - йонийски и кемпфери (раннохристиянски, украсени с кръст). Интересна е комбинацията с йониски капител отдолу, а върху него като надстройка и втори елемент е кемпферовият. Единият от тези капители е мраморен, е другият е сиенитен.

Открита е и една елипсовидна колона, както и много красив фриз с бичи глави с гирлянди между тях. Има и керамка, която е разнообразна, но силно фрагментирана. Открити са останки от трапезни и амбалажни съдове - гърнета, капаци, стомни, амфори, както и монети от края на IV-V век.

Сред най-стойностните находки е оловен печат на стратега Варгас от XI век. От лицевата страна е изобразен св. Никола, а от опаковата - името на стратега. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама