Атанасовското езеро се превръща във „фотомодел“

13:40, 25 авг 16 / Любопитно 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Атанасовското езеро влиза в кадъра на 20 фотографи от цялата страна, които днес се събират в Бургас. В следващите три дни лагуната ще се превърне във „фотомодел“ в рамките на фотопленера „Атанасовско езеро в кадър – солта, птиците и хората“.

Гостуващите фотографи ще насочат обективите на фотокамерите си първо към водолюбивите птици на Атанасовско езеро. За да не обезпокояват крилатите домакини на езерото, любителите на фотографията ще се скрият в специалното фотоукритие, изградено на брега на Южния солник или в преносимо маскировъчно укритие. Следващият обект, към който ще насочат вниманието си, е тазгодишният Фестивал на солта и всичко, което ще се случва в петък следобед между езерото и брега на морето. Всеки може да го посети и да попадне във фокуса на любители и професионални фотографи. До мястото, на което ще се проведе Фестивалът на солта, може да се стигне пеша от Морската градина в посока Черноморски солници, с колело по новата велоалея, свързваща Бургас със Сарафово, или с кола до паркинга за басейните с лугата и калта.

Фотографията на дива природа, портретната и пейзажната фотография са цел на участниците във фотопленера. Атанасовското езеро и по-специално онази част от него, която е превърната в басейни за производство на сол, е най-привлекателна през август за всички, които обичат да виждат през визьора на фотокамерата красиви пейзажи. Изкусителните розово-червени води на солниците, бохорите от сол, загорелите солничари са сред най-интересните обекти за фотографите. Затова и един от дните на фотопленера включва посещение на Северните солници, където се намират басейните – кристализатори и където в момента се вади „бялото злато“ на България.

При провеждането на фотопленера всички участници спазват етични правила за снимане на дива природа. Най-важното от които е, че благополучието на дивите животни и на местата, които обитават, е по-важно и от най-хубавата снимка. Почти всички места, на които ще се проведе пленерът, са защитени територии и зони – защитените местности Бургаски солници и Пода, както и по границите на поддържан резерват „Атанасовско езеро”, Натура 2000 местата Атанасовско езеро и Мандра-Пода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама