Министър Русинова: Има пари за социални асистенти

13:53, 25 авг 16 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Социалният министър Зорница Русинова обяви в Благоевград, че няма проблеми с подсигуряване на средства про програмата за лични асистенти.

"Парите са предвидени до края на 2017 година. Така, че общинските служби, както и ползвателите на тази услуга да са спокойни", категорична е Русинова и подчерта, че социалната сфера е приоритет на правителството и през следващия програмен период.

"Независим живот" може да бъде удължена и след 2017 година. Предстои анализ на ефектите от нея. Самата програма е за осигуряване на качествена грижа в семейна среда за тежко болни хора и лица с увреждания и постигане на социална адаптивност", коментира Русинова.

Ако програмата покаже нужните ефекти и необходимост след края на този период, тя може да бъде удължена до края на 2023 година.

Социалният министър обсъди в Благоевград днес стратегии за развитие и насърчаване на социалната политика в общината. Тя бе посрещната от кмета Атанас Камбитов и областния управител Бисер Михайлов.

В кабинета на градоначалника ресорният министър се срещна и с директорите на "Агенция по заетостта" в Благоевградско и началници на "Социално подпомагане".

Тя инспектира и работата на новооткрития в града Домашен социален патронаж. 

Новата сграда, където се помещава патронажа, събира под шапката си и Център за ранно детско развитие. Има и детска градина.

Домашният социален патронаж бе обновен по европейски стандарт. Новата кухня, в която социалното звено се помещава, е в квартал „Еленово”. Тя разполага с изключително модерно оборудване и към момента обслужва 260 потребители. Към социалния патронаж работи и обществена трапезария по проект „Топъл обяд“ с капацитет 150 души. 

Преди визитата в Благоевград, министър Русинова бе в Сандански. В града на лагер са деца, лишени от родителски грижи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама