В Сингапур пуснаха първите таксита без шофьори

14:48, 25 авг 16 / Свят 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първите таксита без шофьори в света започнаха да се движат в Сингапур като част от ограничен тестдрайв. Колите са управлявани от роботи, като за момента се използва резервен втори пилот на борда, който да се намеси при необходимост, отбелязва АФП.

Шестте първи таксита са електрически автомобили Renault Zoe и Mitsubishi i-MiEV. Те ще обслужват район от 4 кв.км. с фиксирани спирки за слизане и качване. Такситата ще се поръчват чрез смартфон приложение на компания, базирана в САЩ.

„Тестът представлява изключителна възможност да се съберат мненията на пътниците в реална обстановка“, каза Карл Лагнема, шеф на компанията nuTonomy, създала такситата без шофьори.

Робо-такситата трябва да се влеят в трафика на Сингапур през 2018 година, съобщи базираният в САЩ оператор, разработил технологията за управляваните от роботи таксита.

Потребителите ще трябва да имат регистрация, за да използват услугата. Десетки хора са се регистрирали за стартирането на услугата, като очакванията са през следващите седмици броят им да се увеличи.

"Тестовият период е с отворен край", заяви изпълнителният директор на  nuTonomy  Карл Лагнема.

Миналата седмица фирмата за споделени пътувания "Юбер" обяви, че до края на август ще пусне таксита без шофьор в американския град Питсбърг. "Юбер" има договор на стойност 300 милиона долара с Волво за разработка на самоуправляващи се коли до 2021 година.

Отделно от това, Alphabet – компанията собственик на Google, обяви през май, че си партнира с Fiat Chrysler, за да увеличи броя на своите самоуправляващи се автомобили до края на тази година.

„Изправени сме пред ограничения в наземния транспорт, както и пред ограничения за работниците в него. Искаме да се възползваме от технологията за самостоятелно шофиране, за да се преодолеят тези ограничения, и по-специално да се въведат нови концепции за мобилност, които биха могли да доведат до подобрения в градския транспорт в Сингапур“, каза транспортният министър на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама