Под знака на "Огледало" провеждат Националните есенни изложби Пловдив 2016

20:19, 25 авг 16 / Култура 25 553 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традиционните Национални есенни изложби Пловдив 2016, които се провеждат през целия месец септември в Стария град, като част от Есенния салон на изкуствата ще преминат под заглавието „Огледало“, съобщиха от Общината.

В своята история огледалото се развива, от една страна, като средищна фигура на рефлексията, на мисленето, разбирането и себепознанието, като врата към свръхсетивното. От друга страна, то се свива до инструмент за фетишизиране на видимото, за изтъкване на тленността, то алегоризира суетата, атрибут е на глупостта, събира в себе си неизбродимите заблуди, които човекът може да срещне по пътя си. Този септември участниците в изложбите и публиката ще имат възможност да разсъждават за образа в неговата всеобхватност и противоречивост.

Освен изложбите ще бъде поднесена и интересна съпътстваща програма. Официалното откриване е на 1 септември, от 18 часа в Балабановата къща.



Началото на Есенни изложби е поставено през 1967 г. с камерна изложба акварели на Георги Божилов – Слона, в двора на Атанас Кръстев /Начо Културата/. Постепенно от камерни изложби на пловдивски автори те прерастват в национални. Включват се творци от цялата страна със самостоятелни изложби, като всяка година има почетно участие на пловдивски автор. Характерно за есенните изложби е показването на живопис, графика и пластика в откритите дворни пространства на възрожденски къщи на Стария град. През годините в изложбите са били представени творци като Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Светлин Русев, Иван Кирков, Георги Баев, Димитър Киров, Кольо Витковски, Георги Божилов, Любен Диманов и много други.

Авторите, които ще бъдат представени са:

Балабанова къща

Милена Цочкова – живопис и рисунка

Андрей Градечлиев – фотографики и рисунки

Яна Стойчева – живопис

Ясен Панов – колаж

Къща Хиндлиян

Стела Василева – рисунка и обект

Евелина Петкова – скулптура

Иван Кюранов – фотография

Къща мексиканско изкуство

Милена Бочукова – скулптура

Деян Янев – живопис

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама