Майсторка от Търговище ще се състезава в тъкане на колани

06:08, 26 авг 16 / Любопитно 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Майсторка от Търговище ще участва в надпревара в Етнографският музей на открито „Етър". Параскева Стоянова е от Търговище ще се състезава с други петима участници в тъкане на колани по специална техника. Състезателите са от Пловдив, Шумен Разград , както и учителка по народни танци от Холандия.

От 1992 г. Стоянова е член на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, секция „Тъкани". Представител е на Регионалната занаятчийска камара в Търговище. От 2013 г.Преди три години започва да тъче колани „на кори". Участва в много изложби в цялата страна

XIV Международен панаир на традиционните занаяти ще се проведе от 2 до 6 септември в Етнографски музей на открито „Етър”. Проявата е под патронажа на Председателя на Народното събрание на Република България г-жа Цецка Цачева. Министерство на културата, Община Габрово и етнографския музей са институциите, които организират събитието.

Според регламента на състезанието, участниците трябва да изработят два предмета. Един задължителен – точно копие на колан, тъкан „на кори” и един предмет по избор. Резултатите от състезанието се обявяват по време на традиционната „Вечер на майстора”, която тази година е на 5 септември. Победителят получава Голямата награда „Сребърна хлопка” и правото да направи изложба-базар в ЕМО „Етър” през следващата година.

Коланите, тъкани „на кори" са едни от най-сложните за изработване елементи на българската народна носия. Занаятът преди две години беше обявен за един от шедьоврите на българското нематериално културно наследство, припомниха организаторите на събитието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама