Откриват трети мост над Босфора

07:13, 26 авг 16 / Свят 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На тържествена церемония в Истанбул ще бъде открит третият мост над Босфора. Най-новото съоръжение в турския мегаполис е символ на амбициозната инфраструктурна програма на правителството, предават световните агенции.

Мостът се изграден в северния край на протока, за разлика от другите два, които се намират в самия град Истанбул. Строителството на съоръжението започна в края на май 2013 г.,съпътствано от антиправителствени протести. През март тази година турският президент Реджеп Тайип Ердоган на тържествена церемония направи последната заварка на стоманената конструкция на моста.

Предвижда се по моста да преминава магистралата Северна Мармара с дължина 260 км, която ще заобикаля градските райони на Истанбул от север, свързвайки Европа с Азия. По проект широчината на моста е 59 м, а общата дължина 1 875 м, от които основният отсек ще е дълъг 1408 м.

Мостът ще бъде комбиниран – автомобилно-железопътен, с 4 платна с 2 железопътни линии – по една във всяка посока.

Предполага се, че използването му ще пести годишно 1.75 млрд. долара от съкратено време за пътуване между двата континента и намаляване на разходи за енергия и горива. Освен това Истанбул ще усети полза от облекчаването на трафика и намаляване на замърсяването, твърдят създателите. Урбанисти, критици на проекта, отдавна казват, че заради подвеждащата инфраструктура са принудително изселени хиляди хора, а подобни съоръжения обикновено имат умножаващ, а не намаляващ, ефект върху трафика в градовете.

Таксата за преминаване от Европа в Азия ще е бъде 9.90 турски лири (3 евро), а в обратната посока се пътува безплатно.

Според Анадолската агенция премиерът Бойко Борисов ще присъства на церемонията в петък, в която ще се включат президентът Реджеп Тайип Ердоган, премиерът Бинали Йълдъръм, кралят на Бахрейн Хамад бин Иса ал Халифа, македонският държавен глава Георге Иванов, лидерът на т.нар. Севернокипърска република Мустафа Акънджъ и официални лица от Пакистан, Грузия и Сърбия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама