Президентът не може да бъде напълно независим, заяви Румяна Коларова

08:35, 26 авг 16 / Политика 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нито един президент не може да бъде напълно независим, след като е избран от политическа платформа. Това каза съветникът на президента Румяна Коларова в сутрешния блок на бТВ.

Тя подчерта, че в кампаниите винаги се печели с ясни приоритети, с ясна програма. И посъветва всички кандидати за поста на държавен глава да постъпят като Росен Плевнелиев преди 5 години.

Съветникът на президента припомни, че Плевнелиев е провел кампанията си, без да каже лоша дума за своите опоненти.

Според нея ГЕРБ не се бавят с обявяването на кандидатурата си. „Има тежки политически въпроси, които по някакъв начин трябва да бъдат изчистени за партията на ГЕРБ“, допълни Коларова. Тя продължава да е категорична, че евентуална кандидатура за президент на Георги Първанов противоречи на Конституцията на България.

По повод думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че трябва да се измие срама от Плевнелиев, Коларова каза, че Плевнелиев е държавен глава, който непрекъснато добавя стойност към авторитета на България, а левият лидер го окичвал с някакъв епитет.

Тя припомни вчерашното му награждаване с най-високия държавен орден на Хърватия, посещението му три поредни години на най-престижния форум за сигурност в Мюнхен, срещата му на върха на ООН, без България да е член на Съвета за сигурност на организацията. Коларова подчерта и че само  две седмици  той ще събере 11 президенти да говорят за бъдещето на Европа.

Според Коларова това показва, че кандидатът, който БСП търси, трябва да е различен от настоящия президент. По нейните думи разликата се състои в това, че трябва да има различна позиция по отношение на въпроса с Русия и по-точно по темата Крим. Според Плевнелиев има нарушаване на международното право, но това е позицията на Европейския съюз и на НАТО, обясни Коларова.

Тя се обърна към Нинова: „Срам ли я е от Мартин Шулц, който покани лично  Плевнелиев да говори пред Европейския парламент по тази тема? Срам ли я е от президента Франсоа Оланд, който го покани на 27 юни лично да говорят по тази тема във Франция?“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама