Борисов пристигна в Турция (снимки) (обновена)

11:02, 26 авг 16 / Политика 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов пристигна в Турция. Той беше посрещнат от колегата си Бинали Йълдъръм.

Предстои разговор и с президента Реджеп Ердоган. Борисов ще присъства на откриването на третия мост над Босфора. 

Мигрантската криза в Европа и нейното отражение върху държавите, поставени на най-голям натиск, беше обсъдена на среща на министър-председателите на България и Турция Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм, съобщиха от пресслужбата на МС.

„Въпреки натиска от нелегални мигранти, етническият мир в страната ни е стабилен. Представители на различните етнически общности присъстват на всички нива в управлението на страната, а правителството периодично отпуска значителни суми за възстановяване на обредни домове и храмове на всички изповедания, за развитие на пътната и социална инфраструктура навсякъде в страната. Това допринася за равнопоставеното развитие на всички региони”, посочи министър-председателят Борисов по време на срещата.

След срещата на двамата премиери  стана ясно, че Турция иска България да окаже натиск върху страните от ЕС за безвизов режим на пътуване на турски граждани в шенгенското пространство, за да връща нелегални мигранти, предаде dnevnik.bg.

"Искаме нашите европейски приятели да разберат, че настъпи време да поемат повече отговорност във връзка с проблема с мигрантите. С жизненоважно значение е в края на октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим. Ако споразуменията за реадмисия и либерализиране на визите не влязат в сила, това ще постави Европа в огромен риск. Разясних това в подробности на моя приятел Бойко и съм убеден, че ще има възможността да предаде на своите събеседници в ЕС", заяви Йълдъръм.

"Имам доста послания, които да споделя с колегите (от ЕС). За да бъда точен, съм си ги записал", каза Борисов, който тази вечер ще отпътува за Германия за среща на лидерите на ЕС.

"Страхувам се от това, което се случва в Турция", казва премиерът Бойко Борисов и в интервю за германския в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", публикувано ден по-рано.Той предупреждава, че ако Ердоган спре да спазва споразумението, последиците ще са "фатални" за България и призовава ЕС да подкрепи страната в осигуряването на границата с Турция. Той коментира още, че Европа трябва да се стреми към възможно най-добри отношения с Анкара.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама