Унгария планира втора ограда по границата със Сърбия

12:24, 26 авг 16 / Свят 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Унгария възнамерява да построи втора ограда по границата си със Сърбия, за да бъде готова да спре евентуален нов приток на мигранти, съобщи унгарският премиер Виктор Орбан.

„Техническата подготовка е в ход, за да изградим по-силна отбранителна система в непосредствена близост до вече съществуващата ограда, построена набързо миналата година“, каза министър-председателят в интервю за общественото радио.

По думите на Орбан, Унгария трябвало да се подготви за възможността за провал на сделката между Турция и Европейския съюз за ограничаване на миграцията в Европа през Балканите.

„Ако не се получи с хубави думи, ние ще трябва да ги спрем със сила, и ние ще го сторим”, отсече той.

По думите му, в интерес на Европа е да работи с Турция и да се споразумее по проблемите, които осигуряват европейската сигурност.

Орбан уточни, че Унгария ще засили полицейското присъствие, като 3000 полицаи ще бъдат постоянно разположени на южната граница. Унгарският премиер изтъкна, че задачата на полиците била да променят решението на Брюксел да пуска мигранти в ЕС и да ги разпределя по квоти сред страните членки.

„Въпросът е дали Ангела Меркел ще бъде готова да промени това погрешно решение на Брюксел заедно с нас. Дали тя е готова да се бори заедно с нас за това или не”, натърти унгарският премиер.

Унгария ще проведе референдум на 2 октомври за това дали да бъде приета каквато и да е бъдеща квотна система за разселването на мигранти в ЕС.

Очаква се днес Виктор Орбан да се срещне с лидерите на останалите страни от Вишеградската четворка (Полша, Словакия и Чехия). Той обяви, че се надява на тази среща да бъде обсъден европейския проект на разпределение на мигрантите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама