Над 500 хил. лева дължат работодатели за забавени заплати в Плевенско

13:15, 26 авг 16 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 500 хил.лева  дължат работодатели за забавени и неизплатени трудови възнаграждения  в Плевенско. Това съобщи днес на пресконференция директорът на Инспекцията по труда Борис Петков. Той уточни, че най-често нарушителите са в секторите строителство и здравеопазване. Традиционно заплатите се бавят и в охранителните фирми.

През август инспекцията е извършиля 61 проверки, които са отчели средно  по 4 нарушения във фирма. Най-често те са свързани с работното време, като на практика наетите лица работят по 10-12 часа, без да им се заплаща извънреден труд. В същото време тези работници са осигурявани на минимална работна заплата и на половин работен ден, са устанивили проверяващите.

Това е масова практика в секторите на търговията и услугите, каза още Борисов. Той добави, че този тип нарушения се доказват най-трудно, тъй като наетите лица отказват съдействие от страх да не загубат работата си.

Продължават и проверките по т.нар. "еднодневни" договори в селското стопанство, каза още директорът на инспекцията. Очаква се пикът на тези договори при прибирането на реколтата в края на лятото, уточни той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама