Нов финансов праг за общински жилища в Благоевград

13:46, 26 авг 16 25 1680 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Все по-малко благоевградчани ще имат възможност да кандидатстват за общински жилища. 

Ограничението е факт въз основа на гласувано от местния парламент решение за нов финансов праг. За да отговарят на новите условия, нуждаещите се трябва да имат доход 80 процента от минималната заплата на член от семейството.

До този момент този праг беше минимална заплата и половина.

Одвен това съветниците в Благоевград завишиха критериите за закупуване на общинско жилище. Наемателите трябва да са изрядни платци и ползватели 4 години на евтиния апартамент и едва тогава имат основание да ги закупят на цени, различни от пазарните.

До днешната промяна в наредбата от тази възможност се възползваха наематели само след година коректно обитаване на жилището.

"Изменението се налага, за да се постигне социален ефект, защото реално се получава така, че хора, които имат действителна нужда от общинско жилище кандидатстват наравно с хора, които могат да си позволят квартира", мотивира се председателят на ресорната комисия в ОбС Гергана Муртова.

 За тази година картотекираните за настаняване благоевградчани са 80, като едва 12 от тях вече живеят в общинско жилище, а останалите чакат да се освободи. 

По време на заседанието заместник-кметът Зорница Кралева обяви, че следващия месец се чака одобрение за финансиране на строителството на 3 общински блока, които ще имат 202 малки жилища за нуждаещи се хора от общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама