Пловдив не е получил нито лев от държавната субсидия за Европейска столица на културата

14:44, 26 авг 16 / Култура 25 521 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата не е изплатила нито лев от субсидията, която Пловдив трябва да получи като Европейска столица на културата през 2019 г., оповестиха днес членове на Управителния съвет на фондация "Пловдив 2019".

Градът под тепетата трябва да получи 20 милиона лева, които според решение на Министерския съвет трябва да бъдат преведени на траншове в рамките на 5 години. През 2015-а Пловдив трябваше да получи 1.5 млн. лв. и съответно 2.5 млн. през 2016 г., за 2017 г. - 5 млн. лв., за 2018 г. - също 5 млн. лв., и за 2019 г. - 6 млн. лв. До момента обаче такова финансиране не е получено.

От фондацията подготвят предложение, което ще внесат в Общинския съвет, с искане местният парламент да отправи питане към Министерството на културата защо до момента парите не са преведени.

Във връзка с палежа на складовете в Тютюневия град изпълнителният директор на фондация "Пловдив 2019" Валери Кьорленски категорично заяви, че титлата на Пловдив няма да бъде отнета. "Но от това не ни става по-леко. Когато гори история, губим всички - дори и тези, които не осъзнават това", сподели той. И припомни, че в Пловдив, откакто градът спечели титлата Европейска столица на културата, се случват не само палежи, но и добри неща - заработи Малката базилика, работи се усилено по Голямата базилика, ремонтират се къщи от Стария град, изгорелият театър вече е с напълно нов облик, "Капана" се превърна от паркинг в артистичен квартал.

Във връзка с подследните събития в Тютюневия град ще бъде организирана конференция с участието на международни експерти, на която да се конкретизират законовите варианти за реакция, съобщи Марияна Чолакова. Според арх. Мария Стоянова обаче няма смисъл от подобна конференция, защото в съществуващия Закон за културното наследство дава достатъчно възможности за действие. "Проведохме много дискусии, обществени обсъждания, говорихме много, но никой нищо не прави за Тютюневия град, каквото и да предложим, резултат няма", заяви арх. Стоянова. Според нея основният проблем в Тютюневия град е частната собственост и липсата на диалог със собствениците.

От фондацията признаха, че така и не са осъществили срещи със собствениците на изгорелите складове, нито преди, нито след палежа.

"Най-хубавите сгради от Тютюневия град вече са унищожени. Въпреки това обаче не е невъзможно възстановяването, вече се говори за конкретни идеи за това", коментира Пенка Калинкова, автор на идеята за възраждането на Тютюневия град.

Най-важното в момента е да се предприемат действия за спасяване на това, което е останало, призова Манол Пейков. Според него в законодателството има неизползвани възможности. Той е категоричен, че частната собственост върху паметници на културата не бива да бъде неприкосновена, в случаите когато собствениците не полагат грижи за сградите. "Пловдив трябва да "поведе хорото" по отношение на законодателни промени в тази насока", заяви Пейков. И посочи като пример Турция, където законът разпорежда, ако един паметник на културата не се стопанисва добре в продължение на 10 години, сградата да се отнема в полза на държавата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама