Чекират пациентите с пръстови отпечатъци в две бургаски болници

15:11, 26 авг 16 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пациентите влизат в Спешния център на УМБАЛ в Бургас, регистрирайки се с отпечатъци от своите пръсти. Новата система за пръстова автентификация се прилага експериментално от 9 август в здравното заведение. Поставени са 5 устройства, които работят в различни звена на болницата. Намеренията са от 1 октомври всичките отделения на УМБАЛ да разполагат с четци за пръстова автентификация.

Да проверят как работи системата днес в болницата пристигнаха зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и представители на Надзорния съвет на здравната каса.

„Най-хубавото е, че от стартирането на автентификация досега не е имало отказ от пациенти да се регистрират по този начин. Системата работи в две бургаски болници – тук и в УМБАЛ „Дева Мария“. Във втората през нея минават над 80 % от пациентите, а в УМБАЛ-Бургас – тези в Спешния център. Всички видяха, че системата не снема пръстов отпечатък по познатия класически начин, както е в криминалните филми. Твърденията, че по този начин се взимат някакви лични данни за хората, са спекулации“, заяви д-р Шарков.

В тестовия период на автентификацията са включени 20 болници в страната. Целта е да се видят слабостите в системата и те да се отстранят преди въвеждането й във всички болници в страната. Основният проблем, който е отчетен досега, е, че при регистрацията, когато човекът мръдне или пръстът му трепери, се е налагало данните да се въвеждат наново. До идния понеделник това ще бъде отстранено.

На 1 октомври 2016 г. всички болници в страната трябва задължително да въведат новата система за пръстова автентификация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама