Франция спря забраната за носене на буркини

16:33, 26 авг 16 / Свят 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавният съвет спря забраната за носене на буркини по плажовете на Френската ривиера, съобщава АФП.

Забраната на банския костюм буркини бе наложена от местните власти на Френската ривиера, но бе обжалвана от организации за защита на правата, предава АФП.

В отсъждането, което вероятно ще създаде прецедент, се казва, че местните власти могат да ограничават свободите на индивидите, само ако има „доказан риск“ за обществения ред.

Делото се отнася за френския курортен град Вилньов-Лубе – един от 30-те, които забраниха носенето на буркини. Сред другите градове, където полицията глобява жени заради облеклото им на плажа, също така са и Ница и Кан.

Дебатите около буркините се разпалиха, след като в интернет се появиха снимки, показващи жена със забрадка и дълги дрехи на плаж в Ница, която е принудена да свали част от облеклото си от полицаи. Според Френския съвет на мюсюлманската вяра решението на Държавния съвет е „победа на здравия разум“.

Министърът на образованието обяви, че забраната на ислямския тип плажно облекло, което покрива тялото от косата до глезените, създава възможности за расова дискриминация.

Премиерът Манюел Валс обаче заяви, че "буркините са политически знак за религиозна пропаганда, който символизира поробването на жената".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама