ПКК пое отговорност за атентата в турския град Джезире

18:34, 26 авг 16 / Свят 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кюрдската работническа партия (ПКК) пое отговорност за днешния атентат с кола бомба в турския град Джезире, съобщава АФП.

При атаката срещу полицейски пункт в североизточния град загинаха 11 служители на реда, а над 70 бяха ранени.

„Наш жертвен екип организира всеобхватни действия в Джизре, при който десетки полицаи загинаха”, казва ПКК. В съобщение на своя интернет сайт, групировката казва, че атаката е отмъщение за „продължаващата изолация” на нейния лидер Абдуллах Йоджалан, който изтърпява доживотна присъда в затвора, както и заради липсата на информация за състоянието му. Повече от една година не са разрешени посещения на адвокати или поддръжници.

ПКК също обяви, че стои зад вчерашната атака срещу конвоя на лидера на основната опозиционна Народна републиканска партия Кемал Кълъчдароглу в североизточната провинция Артвин.

От групировката отричат да са се целели в политика, заявявайки, че не са имали предварителна информация, че той е в конвоя.

При нападението загина един охранител.

От ПКК са категорични, че не са се целили в Кемал Кълъчдароглу и партията му по никакъв начин. Те допълват, че целите им са единствено турските сили за сигурност.

Междувременно Турция изрази решимостта си да продължи толкова дълго, колкото е необходимо, военната си намеса в Сирия срещу джихадистите от „Ислямска държава“ и бойците на ПКК. „Ще продължим да се борим с терористите от Даеш и да изкореним всякакви други терористични елементи“, заяви на пресконференция днес премиерът Бинали Йълдъръм. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама