Фандъкова: Ремонтът на Западната порта на Сердика продължава (снимки)

21:35, 26 авг 16 25 501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Продължават дейностите по реставрация и експониране на Западната порта на Сердика – в момента се изпълнява консервация на оригиналния каменен зид и терасиране в северната част на обекта, както и укрепване на югоизточния каменен зид към ул. ,,Вашингтон‘‘. Това написа в профила си в социалните мрежи столичният кмет Йорданка Фандъкова след направена инспекция.

„Съществуващият зид се укрепва чрез анкерна система. С проекта за реставрация, консервация и експониране на Западна порта на Сердика цялото пространство ще бъде благоустроено като археологически парк”, коментира тя в профила си.

“Западната порта на Сердика е част от историко-археологическия резерват "Сердика-Средец". За първи път обектът е проучван между 1975 и 1980 г. от екип археолози на Музея за история на София, под ръководството на ст.н.с. Магдалина Станчева. От 2011 до 2013 г. проучванията бяха възобновени с финансиране по Столична програма "Култура".

Разкрити са археологически останки от западната крепостна стена, северната кула от портата, части от главна антична улица - декуманус, северозападна ъглова триъгълна кула, античен канал, постройки във вътрешността на укрепения град, фрагменти от мозайка на внушителна по размери сграда в североизточната част“, пише още в съобщението на кмета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама