Започва класик рали „Варненски автомобилен събор“

08:50, 27 авг 16 / Спорт 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 22 заявки са подадени за участие в 12-ото класик рали „Варненски автомобилен събор“, което започва днес, съобщиха организаторите от „Нептун моторспорт“ със съдействието на Авто-мото ретро клуб – Варна, и АСК „СБА – Варна“. Стартът и финалът са пред Двореца на културата и спорта.

В рамките на два дни участниците ще изминат маршрут с дължина 200,350 км с 12 часови контроли, 6 етапа за точна езда и два – за слалом (майсторско управление). Най-много са състезателите от Варна – 14, останалите са от Сливен, София, Каварна и Смолян, има и една заявка от САЩ.

Най-старият автомобил е „Москвич 408“ от 1967 г. на Иван Караиванов от Варна. Най-мощният е „Шевролет Корвет“ на Игнат Сергеевич – 5700 куб. см.

Състезанието се е провеждало още през 1938 г. и 1939 г. Организирано е по подобие на рали “Монте Карло” – на лъчевия принцип. Стартовете са били в София, Пловдив, Плевен и Русе. Tези четири маршрута са се концентрирали на финала във Варна. По тогавашната терминология ралитата, стартиращи на подобен лъчев принцип, са се наричали събори, обясни Орлин Пенев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама