Северняшкият ансамбъл ще открие празника на парк "Кайлъка" край Плевен

13:26, 27 авг 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Празникът на защитения парк "Кайлъка" край Плевен ще бъде отбелязан утре с концерт, на който са поканени общо 11 музикални състава и формации, съобщиха от общината. Тържеството ще започне от 10.00 ч. в летния театър, входът е свободен. Със специален поздрав ще се включи и Северняшкият ансамбъл "Иван Вълев".

Празникът се провежда за осма поредна година. Организатори за община Плевен и Съюзът на пенсионерите.

Парк „Кайлъка“ се намира на юг от Плевен. Обявен е за защитена местност по инициатива на ген. Иван Винаров. Богат е на множество защитени животински и растителни видове.

Разположен е на около 10 хил. дка вкарстовата долина на река Тученица. Естественият каньон на реката е приютил богата и разнообразна флора и фауна, където се срещат уникални за България и Балканския полуостров растения, а много от птиците и бозайниците са включени в червената книга на България. Там са живели праисторически животни и създания преди милиони години, а в повечето варовикови скални маси все още се забелязват фосили на древни водни организми. С просто око се забелязва спадът на световния океан през хилядолетията като оформени етажи по скалите и множеството пещери.

Паркът предлага уникално съчетаващи се възможности за разходка, отдих и развлечения. Отвесните скали, високи над 40-50 метра са прекрасни за практикуване на скално катерене.  Има изкуствени езера и язовири, лодки и водни колела, басейни, хотели, барове, кафенета, ресторанти, дискотеки, детски площадки, тенис кортове, зоопарк и уникален ресторант, изцяло изграден в пещера. В парка също се намира летният театър на Плевен, както и единственият по рода си в България Музей на виното.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама