Полицията предупреждава за зачестили случаи на телефонни измами в региона

10:20, 28 авг 16 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районно управление на МВР-Велико Търново предупреждава за зачестили случаи на телефонни измами, извършващи се на територията на града и околните села, по следния сценарий :

Измамникът се представя за висшестоящ служител в полицията, прокуратурата или съда,  като търси жертвата под предлог, че институцията се нуждае от преводач. Извършителят на престъплението се обажда на случаен принцип на жертвите, като подбира по обяви в интернет или печатни издания, предимно  учители, агенции за превод, туристически фирми, офиси за недвижими имоти, на други подобни или случайни телефонни номера – стационарни или мобилни. Жертвите на този тип измами са по-млади хора, владеещи чужди езици.

Обяснява се на жертвата на телефонната измама, че в управлението на полицията е задържан чужд гражданин и са необходими услугите на преводач. Впоследствие се обяснява на жертвата, че “задържаният” чужд гражданин трябва да се обади на близките си в чужбина, но няма ваучер и го молят да закупи такъв, като им диктува номера с обещанието, че  парите ще му бъдат възстановени в управлението на полицията, когато се извърши преводът.  Жертвите се въвеждат допълнително в заблуждение, като с тях започват да се свързват измамници, представящи се за известни адвокати, които също са ангажирани със случая. Те обещават голяма сума пари на жертвата след като всичко приключи, но към момента не могат да се явят лично, тъй като имат проблеми от семейно естество. Същите обещават, че ще се срещнат на по-късен етап, за да уредят финансовите си отношения. 

Под предлог, че трябва да се даде подкуп на водещия разследването, жертвата е „помолвана“ да изпрати определена сума пари, чрез банкови институции, които осъществяват финансови преводи на чужд гражданин в Сърбия или съседна на България държава.

В случай на получено телефонно обаждане от такова естество, от МВР- Велико Търново съветват да не се дават пари под никакъв предлог и да се сигнализира на тел. 112.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама