Асоциацията на парковете ще сезира ЕК за планове на Пирин и Витоша

12:44, 28 авг 16 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неправилно разходване на европейски средства за обществените поръчки за изготвяне проекти на планове за управление на Национален парк "Пирин" и Природен парк "Витоша" и потенциална загуба на европейско разнообразие в резултат от тези проекти, финансирани със средства на Европейския съюз по оперативна програма "Околна среда".

За това предупреждават пред "Дневник" от Асоциацията на парковете в България, които са получили документи и договорите, свързани с тези обществени поръчки по Закона за достъп до информация. От тях става ясно, че "Пролес" са получили европейски пари за свършена работа, която реално не са изпълнили както трябва и впоследствие са доработвали, правят извод от асоциацията. Все още не е ясно дали финалните проекти планове са коригирани в съответствие със заданието, а тяхното разглеждане все още предстои. 

От документите, с които и "Дневник" се запозна, се вижда, че двете поръчки са изплатени окончателно и изцяло на изпълнителя "Пролес инженеринг" на 28 декември 2015 г. - за проекта за ПУ на Витоша е 468 000 лв. без ДДС, а за Пирин - 1 664 400 лв. А през октомври са подписани приемо-предавателните протоколи между дирекцията на парковете и изпълнителя.

Малко преди това, отново през декември, екоминистерството е изпратило писмена препоръка до дирекцията на Национален парк "Пирин" да не изплаща проекта предварително. След това (януари 2016 г.) има становище на Министерството на околната среда и водите, че назначеният изпълнител на двата проекта не си изпълнява заданието. Впоследствие отново ведомството върна проектите за планове за управление за редица сериозни редакции. С част от бележките и препоръките на МОСВ от фирмата изпълнител не се съгласяват да се съобразят, става ясно от техен отговор до дирекцията на парка с копие до МОСВ. Този май в протокол екоминистерството посочва какво във финално предадения план трябва да се преработи.

Проектите все още не са одобрени окончателно, за целта е необходимо да бъдат гласувани на заседание на Висшия експертен екологичен съвет - орган на министерството, дата за заседание с тяхното разглеждане все още няма насрочена. 

"Практически виждаме, че възложителят е съзнавал, че изпълнителят не си върши качествено работата. Въпреки това тази работа се приема и се изплаща напълно", обясняват от АПБ. Така на практика държавата няма инструмент да си върне обратно парите, въпреки че проектите няма да вършат работа. 

Вероятен сценарий сега е Европейската комисия да не верифицира тези разходи. Това е напълно възможно и в този случай ние като данъкоплатци ще трябва да поемем този разход, смятат от асоциацията. 

От АПБ смятат да сезират Европейската комисия по казуса чрез европейските си партньори "Приятели на Земята" и Bankwatch. Сигналът им ще бъде основно за това, че европейски пари се плащат безхаберно за проекти, които най-вероятно ще имат негативен ефект за природата, за европейската мрежа "Натура 2000".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама