Шивиков за Румен Радев: Неудобното камъче в обувката на политическото статукво

13:29, 28 авг 16 / Политика 25 724 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Откакто ген. Румен Радев се превърна в тема номер едно, изведнъж професията на военнослужещия се превърна в онова неудобно камъче в обувката на политическото статукво, което застрашава неговото съществуване.

Това обяви бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков, цитиран от pan.bg. Преди седмица ген. Радев бе номиниран от БСП за тяхната кандидатура на президентските избори тази есен.

София Topnovini.bg публикува цялото изявление на ген. Шивиков без редакторска намеса:

Приятели, в качеството си на заместник председател на Съюза на парашутистите в България и като активен член на неформалното сдружение Патриотично обединение „Трети март“, присъствах на среща с кандидата за президент генерал Румен Радев.

Правя веднага уточнение, че целенасочено не допълвам след думата генерал израза от резерва или запаса, защото моето убеждение е, че званието генерал в българската армия е изпълнено с реално съдържание и удостояването с него на военнослужещите е израз на оценка на труда и способностите на същите и то се носи пожизнено, за разлика в някои структури на държавната администрация, където то се дава заради длъжността.

Кое ме подтикна да споделя своите мисли с вас, приятели? Преди да бъде обявена кандидатурата на генерал Радев за президент, за професията на военнослужещите се говореше в контекста на текущите остри проблеми в нашето общество и слава Богу в повечето случаи с позитивизъм, но откакто генерал Радев се превърна в тема номер едно изведнъж професията на военнослужещия се превърна в онова неудобно камъче в обувката на политическото статукво, което застрашава неговото съществуване, не ми дава спокойствие без да изкажа мнението си.

Не е нормално политиците ни непрекъснато да се стремят да обезличават тази възвишена професия на защитник на Отечеството и рода български само защото един нейн представител е явна заплаха за тях, защото генералът има реални шансове да разруши оковите на този 26 годишен застой. Според мен именно висшият военен, който е преминал през различните нива на обучение, натрупал е опит в сферата на стратегическото ниво на ръководство на дадената структура е най-подходящата кандидатура да бъде избран и съответно да заеме поста на върховен главнокомандващ.

Още повече, че генерал Радев е преминал обучение в едни от най-добрите академии в света в областта на националната сигурност, това го заявявам с цялото си чувство на отговорност, защото и аз самият съм се обучавал в подобно учебно заведение.

Т.е. няма друга професия, която да кореспондира директно за тази длъжност, няма да има нужда от губене на време новоизбраният президент да навлиза в естеството на висшия държавен менъджмент, защото той е запознат в детайли с това.

Призивът военните да си стоят в казармите не работи вече господа политици, защото те знаят, те могат и те са отговорни за народа си и за Отечеството си. Да, ние сме дапартизирани, но не и аполитични, ние също имаме право на мнение, което все повече трябва да отстояваме.

Нима има професии, които са само за политици и кои са те?! Живеем в демократично общество, стремим се да си подредим къщата наречена България, но не търпим инакомислещите, ненавиждаме знаещите, можещите и истинските лидери. Нямаме гръб да отстояваме националните ни интереси, люлеем се като махалото в крайностите и губим себеуважението и уважението на другите към нас. Питам ви господа политици – на какво основание заявявате, че политиката не е за всеки, че вие я превърнахте във ваша професия в последните 26 години, натрупахте трудов стаж в парламента без да допринесете за благоденствието на народа?

Да, дойде моментът, когато има реален шанс да започне промяната и всички вие се обединихте да браните статуквото. Предлагам нека да оставим правото на българския народ да избере своите водачи, а не по „неясни” критерии, същите да биват натрапвани. Да си припомним изборния слоган на младия Стефан Стамболов в зората на възстановяването на българската държава: „Да пометем консерваторите!”, а към днешна дата би звучал: „Да пометем статуквото!”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама