Русенски управници се включиха в честването на 139-тата годишнина от Шипченската епопея

13:40, 28 авг 16 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 27.08.2016 г., за пета поредна година отбелязахме Националното честване на 139-тата годишнина от Шипченската епопея, което се провежда под патронажа на президента на Република България.

Сред официалните гости на събитието бяха Николай Сираков, областен управител на област Габрово и председател на инициативния комитет, свързан с подготовката на тържествата, генерал Константин Попов, началник на отбраната на Република България,  Валентин Колев, заместник областен управител на област Русе, областни управители, народни представители, евродепутати, кметове на общини. Информация за събитието съобщават от русенската Областна администрация.

Тържественият ден беше наситен с изключително богата и интересна програма, като основен фокус в нея беше Свободата. Стремежът на организаторите е всяка година да участват все повече млади хора. 

Програмата включваше – туристически походи; фотографски ателиета, където всеки можеше да облече униформа и да се снима; състезание за изкачване на стълбите към Паметника на Свободата, в което взеха участие около 170 деца от цяла България,  както и състезание по ориентиране. През целия ден членовете на патриотични дружества пресъздаваха живи картини. Наред с всички мероприятия читалищата от област Габрово бяха организирали Селски МОЛ „Забравени традиции, живи вкусове“; открит урок по родолюбие с проф. Петко Петков. На Паметника на Свободата беше подготвена арт-инсталация от ученици от Тревненската гимназия по приложни изкуства.

В памет на загиналите в боевете при Шипка,  Валентин Колев положи венец и цветя пред Паметника на свободата.  Той връчи и поздравителен адрес от името на доц. д-р Стефко Бурджиев, областен управител на област Русе на Николай Сираков, в който се казва:

 „Има събития в народната ни памет, които бележат не само нашето минало, но и нашето настояще и бъдеще.  Дати, които със своята уникална героичност осмислят историята ни и се превръщат в коректив и образец за идните поколения! 

На днешния ден отбелязваме не само 139 години от боевете при Шипка, но и възкресяваме примера на личностите, които творят вечността на един народ, който духовно възмогва себе си. Шипченската епопея е своеобразен връх на борбата за българския национален идеал!“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама