Епичните боеве за Добрич отпреди 100 г. оживяха във военно историческа възстановка (снимки)

14:22, 28 авг 16 25 1086 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По изключително интересен и интерактивен начин част от историята на Добрич бе пресъздадена от над 150 реконструктори от пет държави по време на състоялата се днес военно историческа възстановка на Добричката епопея 2016 г.  Тя бе организирана от „46-ти Добрички пехотен полк“ и Община град Добрич



За първи път в България  военни събития бяха пресъздадено толкова реалистично. На територията на „Старите казарми”, където се състоя възстановката бяха прокопани 300 метра окопи. Имаше разположени действителни заграждения от бодлива тел. Бяха включени артилерия и четири картечните гнезда. Възстановчиците стреляха с над 120 пушки с халосни патрони. Имаше цял кавалерийски взвод реконструктори с елитни коне.



Включиха се реконструктори от 17 клуба на възстановчици на национално дружество „Традиция“ в България, както и техни колеги от Русия, Украйна, Израел и Латвия. Те пресъздадоха реалистичната картина на епичните боеве в периода 5-7 септември 1916 година.



В рамките на час и половина в прокопаните окопи, с участието на оръдия и картечници, бой очи в очи, присъстващите имаха възможност да научат за героизма на предците си, които не са допуснали вражеските войски да превземат Добрич и така да бъде отворен пътят за Варна, която по това време е почти без охрана от военни части.



В урока по история на живо деца от клуб "Български искрици" и училище "Свети Климент Охридски", много доброволци от пенсионерски клубове възкресиха най-драматичните моменти преди битката - разстрела на 53-ма граждани край железопътната гара и отвличането на добруджанци от румънските власти в лагери.На бойното поле в сраженията между бойците на Трета българска армия и румънски,  руски и сръбски войски прогърмяха близо 200 взрива и бяха изстреляни около 10 000 патрона



Защитниците на Добрич в рамките на два дни успяват да отбият две сериозни атаки на противника, но позициите на безстрашната българска армия отслабват. Генералите Стефан Тошев и Кантарджиев искат помощ. Преди още да дочака заповед от Генералния щаб на помощ на защитниците на Добрич идва ген. Иван Колев със своята конна дивизия. Те атакуват вражеските позиции във фланга. Това, както и крилатата вест, предавана от уста на уста – „Тутракан падна“, окрилява бранителите. Румънските, сръбски и хърватски воини се предават, руските войници се бият до последно, но победата е удържана. Добрич е свободен.



Възгласи "Да живее България" и "Ура" огласиха Старите казарми при пристигането на българската кавалерия под предводителството на генерал Иван Колев, дала решаващ принос за освобождението на Южна Добруджа.

С аплодисменти приключи възстановката на Добричката епопея, при която на бойното поле загиват 1053 български войници и офицери, а жертвите общо са над 3500 от всички армии. След победата добричлии погребват телата на всички войници без значение на тяхната народност и вяра в най-голямото Военно гробище в страната, което съществува и до днес.



След края на възстановката участници и публика отдадоха едноминутно мълчание в памет на загиналите в Добричката епопея. Кметът на Добрич Йордан Йорданов поздрави за прекрасната възстановка всички реконструктори и връчи на ръководителите им грамоти.

От своя страна ръководителят на добричкия клуб д-р Добрин Добрев подари на Йорданов първият тип българска сабя била на въоръжение в българската армия по времето на Третото българско царство с пожеланието: „Вадете я при нужда, прибирайте я с чест!“. Кметът Йорданов спази традицията и откупи оръжието с монета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама