Трети предварителен вот за избор на нов шеф на ООН

07:31, 29 авг 16 / Свят 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк ще се проведе ново предварително гласуване за избора на кандидат за генерален секретар на световната организация. Информацията бе разкрита по-рано този месец от председателя на Съвета Рамлан бин Ибрахим.

На предишния кръг, който се състоя на 5 август на първо място бе класиран бившият португалски премиер Антониу Гутериш. Втори се нареди бившия събрски външен министър Вук Йеремич, трета стана аржентинската външна министърка Сусана Малкора. Бившият президент на Словения Данило Тюрк, който при първото гласуване на 21 юли бе на второ място, при второто се нареди четвърти. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова от трета позиция бе класирана на пета.

Кампанията за избор на наследник на генералния секретар Бан Ки-мун започна през декември 2015 година.

Съгласно съществуващите правила, за да бъде одобрен, кандидатът трябва да получи девет гласа "за", в това число от всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Китай, Русия, Франция и Великобритания. След това кандидатът се предлага за утвърждаване от Общото събрание на ООН.

По-рано постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че името на приемника на Бан Ки-мун може да стане известно чак през октомври, когато ротационен председател на Съвета за сигурност ще е Русия, отбелязва ТАСС.

Новият генерален секретар ще встъпи в длъжност от 1 януари 2017 година – ден след като бившият южнокирейски премиер приключи втория си петгодишен мандат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама