150 гозби сготвиха за „Пъстра трапеза” в Джулюница

08:20, 29 авг 16 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 „Пъстра трапеза” бе събитието, което в края на лятото беляза началото на поредицата кулинарни прояви в Лясковско. Кулинарните събития се наложиха трайно в календара на Общината и са резултат от успешно провеждащия се Карвинг-фестивал Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство, който има вече 5-годишна история.

Тази година изявите започнаха с фестивала „Пъстра трапеза на гости в село Джулюница”, като в него се включиха не само лясковските села, но и гости-участници от региона. Осмото му поредно издание подготвиха Народно читалище „Пробуждане-1896” с. Джулюница, подкрепени от Община Лясковец и Националната Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – А.Р.И.З. -7 - основател на пътуващата изложба „Пъстра трапеза”. 

В  централния парк в селото отново се събра любителите на вкусните български ястия, а местните и гости-кулинари разпънаха щандове, за да покажат уменията си в приготвянето на вкусна и добре аранжирана храна. Площадът бе  изпъстрен с разнообразие от етно-щандове, които също като ястията се конкурираха за призовите места.  Наред с всичко това, любителите на хубавата българска песен пък имаха възможността да чуят пъстра китка от фолклорни изпълнения на певчески колективи и да се забавляват с ритмите на творческите танцови формации от Джулюница и региона.  

Всички гости на фестивала опитаха от вкусната рибена чорба на майсторката Марийка Добрева и от домашната лютеница на Тодорка Илиева. 60 литра чорба, около 400 филии с лютеница изядоха гостите, а представители на пенсионерския клуб в селото пържиха с часове вкусни мекици. Конкурс се проведе и за подрастващите, които са утрешната смяна на опитните градинари и утрешни пазители на традициите. Децата на Джулюница и малчугани от околните градове и села се включиха в традиционния детски пленер за рисунки. Те рисуваха на място картини, изобразяващи атмосферата на празника, за което получиха награди и аплодисменти.  

Три часа бяха нужни на журито в състав Цвета Вълчева, Ваня Табакова и Петко Петков да опита всичките гозби, които подредиха в 8-те щанда сръчните домакини. 15 награди отнесоха победителите в това издание на фестивала. За „Оригинална рецепта” бе наградено ястието „Патладжани с падпадък” приготвено от Димитринка Енева от Драгижево и „Яхния от дюли” на козаревчанката Ганка Димитрова. Наградата за „Най-добър десерт” грабна Димитрина Иванова от Джулюница за „Пикантна торта”, поощрение получиха и „Сладки охлювчета” на Калина Цацова от Лясковец. Заслужено наградата за „Вкус” взе Мария Станчева, също от лясковския клуб на пенсионера „Зора” с домашно приготвения „Качамак”. За „Вкус” бе отличен и „Султански кебап” на Красимира Колева от Мерданя, която бе похвалена от журито за многообразието от рецепти, които всяка година представя в конкурса.  

Най-добрите кулинари получиха наградите си от кмета на общината д-р Гецова и председателя на журито Цвета Вълчева.  

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама