Взривът в Брюксел е предизвикан от умишлен палеж

11:42, 29 авг 16 / Свят 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Взривът в Института по криминология в Брюксел е причинен от умишлен палеж в една от лобораториите, съобщи брокуратурата в Брюксел, цитирана от в. „Дерниер йор“.

Според прокурор Ине Ван Вимерш няма доказателства, че пожарът в института, който е бил празен по време на инцидента, да е бил терористично нападение, въпреки че и тази възможност не е изключена.

„Това е умишлен палеж в лабораторията на федералната полиция. Огънят е предизвикал експлозии, но не е имало предварително заложени експлозиви“, добави тя. „В момента работим по версията за умишлен палеж от организираната престъпност. Нямаме следи от тероризъм“, заяви прокурорът.

Рано тази сутрин кола е разбила охранителна преграда и е последвала експлозия, която нанесла сериозни щети на сградата, но за щастие няма пострадали.

Следователите съобщиха, че заподозрените подпалвачи са опожарили лаборатория за анализ на проби от ДНК, които се събират от местопрестъпления.

"Целта може да е била унищожаване на доказателства", каза говорителката на прокуратурата.

Според нея е възможно чутата експлозия да е била причинена от запалени лабораторни материали.

Институтът е свързан с белгийското министерство на правосъдието и в него се извършват съдебни експертизи по криминални случаи. Според Ван Вимерш нападението е било извършено от повече от един човек. Тя добави, че двама души са били задържани, но все още не е сигурно дали те са извършителите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама