С 23 см се е изместила Земята след труса в Италия

16:55, 29 авг 16 / Свят 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разместване с 23 см картографираха спътниците „Сентинел“ на Европейската космическа агенция (ЕКА) след силния трус от 6,2 по Рихтер, който удари Италия миналата седмица. Данните показват движението на земната повърхност по време на земетресението.

Учените ще използват информацията, за да разберат по-добре какво е причинило земетресението с магнитуд 6,2, което взе над 300 жертви.

Най-засегнатият град е Аматриче, който беше почти напълно унищожен, но пострадали са също Арката, Акумоли, Пескара дел Тронто.

Картата е направена от наблюденията на спътниците преди и след земетресението. Разместването на земния слой е в 25-километров елипсовиден район между градовете Норча и Аматриче. Разломът е дълъг около 20 км, като средното пропадане в дълбочина по разлома е около половин метър. По-голямата част от приплъзването е била в дълбочина, съвсем малко от разместването е достигнало до повърхността. Разместването е концентрирано в два участъка. Това означава, че вероятно пропукване е имало по два отделни сегмента на разлома. Спътниците "Сентинел" 1а и "Сентинел" 1b обикалят Земята, като заснемат цялата суша поне веднъж на шест дена. Бързото им връщане над определено място означава, че те са могли да направят измервания над централна Италия още в петък след земетресението, а след това и в събота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама