България в Шенген щяла да предпази Европа от терористи

19:49, 29 авг 16 / Политика 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За да бъде гарантирана европейската сигурност и от терористична заплаха, и от мигрантска вълна, от общ интерес е България да бъде член на Шенгенското пространство. И да се ползва от всички инструменти за гарантиране на достъпа на територията на съюза, с които разполагат останалите шенгенски държави. Това заяви, вътрешният министър Румяна Бъчварова на брифинг, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Тя подчерта, че нямаме достъп до визовата информационна система на Шенген, поради което не можем да проверяваме всички влизащи с техните детайли, отразени в тази система. „Най-важното в момента е да се даде достъп на България за визови проверки“, каза министърът.

Като държава, която не е членка на Шенгенското пространство, България използва различен калкулатор за престой на чужди граждани у нас – общо 360 дни. Според Бъчварова това е един голям риск за останалите европейски държави, тъй като разрешения престой на чужденци на Шенгенското пространство е 180 дни.

Вътрешният министър допълни, че темата за членството на страната ни в Шенген е била оставена на заден план, защото е била преекспонирана политически. Тя отбеляза, че през 2011 г. е имало констатации на Европейската комисия, че България отговаря на изискванията за член в Шенген, но по политически съображения не е допуснато това да стане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама