В Пловдив обезопасиха сградата с рухналия купол, която е паметник на културата

11:06, 30 авг 16 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обезопасена с метални платна е сградата в центъра на Пловдив, чийто купол рухна. Това съобщи кметът на Район "Централен" Георги Стаменов, цитиран от  Радио „Фокус" - Пловдив . Намиращата на ъгъла на улиците "Антим Първи" и "Лейди Странгфорд" сграда е паметник на културата.

Вчера е бил проведен отново разговор с частния собственик на сградата на терен. „Надяваме се до края на седмицата да имаме конструктивно становище от лицензиран инженер-конструктор за това как да се извърши укрепването на купола, който сега е изключително опасен”, каза Стаменов. По думите му куполната част е много напукана и може да се отчупи и друго парче. „На по-късен етап ще се търси вариант за укрепването на цялата сграда, като това е възможно да стане и по Оперативна програма „Региони в растеж”, каза още районният кмет.

Инцидентът се случи в неделя в късния следобед. Парче от купола падна на метри от преминаващи граждани. Представители на Инспектората за опазване на културното наследство в Министерството на културата също обявиха, че ще проверят на място сградата в центъра на Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама