Камикадзе извърши атентат в китайското посолство в столицата на Киргизстан

12:51, 30 авг 16 / Свят 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Камикадзе атакува посолството на Китайската народна република в столицата на Киргизстан Бишкек, съобщава агенция „Интерфакс“, цитирайки министерството на извънредните ситуации в страната.

Съгласно данните на здравното ведомство е страната един човек е загинал, а трима други са ранени. Вратата на посолството е била ударена от автомобил, след което се е задействало взривно устройство.

„Самоубийственият атентатор е управлявал автомобил „Мицубиши“, поясни вицепремиерът на страната Жениш Разаков.

„Работещите на място екипи на бърза помощ са намерили тялото на един загинал в автомобила на територията на посолството“, информира източник от Министерството на здравеопазването. Пострадали са трима души, които са хоспитализирани с множество наранявания.

Местните медии съобщават, че пострадалите са работели като градинари. Тяхната самоличност и национална принадлежност се изясняват, макар първоначално да беше съобщено, че са граждани на Киргизстан.

Държавната телевизия на Китай пък предаде, че има ранени сред служителите на мисията и членовете на техните семейства.

По данни на местните медии взривното устройство се е намирало в салона на автомобила, ударил се във вратата на китайското посолство в Бишкек. След щурмуването на входа колата се е изминала около 50 метра, преди да избухне.

На мястото на инцидента работят спешни екиши, а служители на милицията са отцепили квартала в района на посолството. Беше съобщено, че властите са разбрали за експлозията от социалните мрежи. Очевидци разказват, че в резултат на взрива стъклата от прозорците на съседните сгради са се счупили. Витрините на търговски обекти в района също са получили щети.

Междувременно в Китай изразиха увереност в успешното провеждане на срещата на върха на държавите от Г-20 в Ханджоу, въпреки експлозията край дипломатическото представителство на страната в Киргизстан.

„Решително осъждаме това нападение. Ще поискаме от киргизската страна детайлите и да ни информират колкото е възможно по-скоро. Уверени сме в успешното провеждане на срещата на Г-20 и вярваме, че с подкрепата на други страни и усилия срещата на върха ще протече гладко“, заявиха на брифинг от вътрешнополитическото ведомство в Пекин.

Никоя организация не е поела отговорност за атентата в страната с близо 6 милиона души предимно мюсюлманско население. Киргизстан граничи с Китай, където в западната провинция Синджан уйгури мюсюлмани са организирали нападения срещу властите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама