ОOН осъди забраната за носене на буркини във Франция

13:18, 30 авг 16 / Свят 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният комисариат на ООН за правата на човека приветства решението на френския съд да спре забраната за носене на буркини по плажовете на Френската ривиера, съобщава АФП.

„Тези постановления не подобряват състоянието на сигурността и са склонни да подхранят религиозната нетолерантност и да заклеймят хората, изповядващи исляма във Франция, особено жените“, се посочва в съобщение на Организацията.

„Подобни изисквания за облекло, като забрана за носене на буркини, засягат жените и момичетата и подкопават независимостта им като отричат способността им да вземат самостоятелни решения за начина си на обличане“, се казва още в комюникето.

Според агенцията, в съответствие с международните стандарти за правата на човека, ограничаването на свободата на всеки човек да изповядва религията или убежденията, включително избора на облекло, се допуска само в много ограничени обстоятелства, сред които защита на обществената сигурност, ред, здраве и морал.

„Освен това по силата на международното право за правата на човека, мерките, приети в името на обществения ред, трябва да са подходящи, необходими и пропорционални“, се казва в изявлението.

Припомняме, че в петък френски съд спря забраната за носене на буркини. 

Забраната на банския костюм буркини бе наложена от местните власти на Френската ривиера, но бе обжалвана от организации за защита на правата, предава АФП.

Дебатите около буркините се разпалиха, след като в интернет се появиха снимки, показващи жена със забрадка и дълги дрехи на плаж в Ница, която е принудена да свали част от облеклото си от полицаи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама