Еврокомисар Йотингер: Докато Ердоган е президент, Турция няма да влезе в ЕС

14:21, 30 авг 16 / Свят 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Докато Ердоган е на власт, Турния вероятно няма да се присъедини към Еврпейския съюз, заяви в интервю за германския в. „Билд“ еврокомисарят за цифровата икономика и общество Гюнтер Йотингер.

Турция започна преговори за присъединяване към Европейския съюз през 2005 г., но е постигнала малък напредък. Перспективата за предимно мюсюлманската страна да стане член на ЕС тревожи много държави, а отношенията се обтегнаха след проваления опит за преврат през юли.

„Това вероятно ще е въпрос за периода след Ердоган”, заявява Йотингер в интервю за вестника, цитирано от „Ройтерс”.

„Като се имат предвид сегашните условия, присъединяването не е реалистично и през следващото десетилетие”, подчертава той.

В неделя германският вицеканцлер Зигмар Габриел заяви, че не вижда Турция да се присъедини към ЕС по време на неговата собствена политическа кариера. Той допълни, че блокът няма да е в състояние да приеме Турция, дори ако Анкара изпълни всички изисквания утре.

Това е поредното критично изказване на Йотингер по отношение на Турция. През юли еврокомисарятзаяви, че Европейският съюз няма да предостави на Турция право на безвизови пътувания тази година, както предвиждаше сделката за ограничаване на миграцията, заради репресиите след осуетения военен преврат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама