Малки и големи се забавляват в музея в Добрич през лятото

15:13, 30 авг 16 / Култура 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Образователната програма „Лято в музея“ на Регионален исторически музей – Добрич продължава, съобщават от културния институт. Деца от детски клуб "Приятели" посетиха Възрожденското училище и работиха с глина.

На фона на изобилието от глинени съдове от различни епохи участниците в програмата се запознават с глината, която е постоянна съставна част на почвите и често образува мощни пластове на огромно протежение.

Те научават, че глината е естествен минерал и притежава лечебни свойства, голяма пластичност, водонепропускливост и висока огнеупорност, разнообразие от цветове – най-често кафяви и сиви.

При разглеждането на експозицията „Археология на Добруджа“ децата нагледно се запознават със стари техники на добиване и използване на керамиката, както за изработване на трапезни, декоративни и ритуални съдове, така и в строителството и вътрешната уредба на жилищата още от късния неолит и енеолит.

Участниците в програмата се запознават с формата и украсата, както и с приложението на керамиката през различните периоди от време.

След теоретичната част следва практическата в Учебния музей, който е непълна възстановка на Възрожденско училище. Там всеки участник изработва съд с разнообразна форма, като добавя и украса по свой избор.

Много често най-интересните творения остават за попълване на музейната витрина.

Целта на тази програма е всеки участник да се запознае с историята на Добруджа и да се забавлява в музея.  Програмата е адаптирана както за малките, така и за големите любители на история и приложно изкуство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама