ЕК нареди на Apple да плати на Ирландия €13 млрд.

15:17, 30 авг 16 / Свят 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия реши технологичният гигант Apple да заплати на Ирландия 13 млрд. евро. До санкцията се стигна, след като стана ясно, че компанията дължи данъци на европейската държава, съобщава АФП.

Дъблин обяви веднага, че подготвя жалба срещу решението. Ирландия отрича да е предоставено данъчно облекчение за Apple.

"Европейската комисия стигна до заключението, че Ирландия е позволила на компанията да плати значително по-малко, отколко на други предприятия, с което неоправдано е предоставила данъни облекчения в размер на 13 млрд. евро", се казва в изявление на изпълнителния орган на ЕС.

„Тази практика е незаконна, съгласно правилата на Европейския съюз за държавна помощ“, казват още от Европейската комисия.

Стандартният размер на корпоративния данък в Ирландия е 12,5 %.Разследването на ЕК е заключило, че Apple е платила 1 % данъци върху европейските си печалби през 2003 г. и около 0.005 % през 2014.

"Ирландия, сега трябва да се възстанови неплатени данъци от Apple на нейна територия между 2003 г. и 2014 г., т.е. на 13 милиарда €, плюс лихви", заяви говорителят на ЕК.

"Категорично не съм съгласен с решението на Комисията", веднага обяви ирландският финансов министър Майкъл Нунан в изявление. "Това решение не ми оставя друг избор, освен да потърся одобрението на правителството за обжалване", добави той.

Глобата в размер на 13 млрд. евро е рекорд в историята на Европейската комисия. Най-голямата сума, която е трябвало да бъде заплатена от компания за наложена глоба от страна на ЕК е 1,29 млрд. евро, заяви говорител на Комисията. Това решение бе наложено на пистата за автомобилни състезания Нюрбургринг в Германия, която е получили несъвместима с европейските правила за конкуренция държавна помощ.

Apple обяви, че решението може е вредно за работните места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама